..::KaWan-KaWaN::..

Monday, October 18, 2010

..::KeK Jelly Kristal::..

kek jelly kristall
bahan-bahan

layer 1
1 biji kek gulung/buah (bleh guna kek span)

layer 2 (masak)
5 sudu besar tepung kastard
1 tin susu cair
1 tin air (guna tin susu)
3 sudu besar gula

cari yang ni tau....baru besttt


layer 3
2 kotak serbuk jelly kristal

1 tin buah campuran (asingkan buah dan air) / boleh tukaq apa2 buah...nata decocopun sedap...

budak2 suka makan ni lagi dari buah campur..

cara penyediaan
sediakan layer 1
a) potong kek setebal 1 inci,
b) susun dalam bekas (bekas besarpun boleh) bagi padat
c) lembabkan kek dengan air buah (sikit2 ja bg lembab..jangan smpai lencun..)

d) tuang layer 2
   - masukkan semua bahan dan masak hingga pekat dan mendidih
   - kacau jangan berhenti untuk mendapatkan bancuhan yang cantik
   - angkat dan sejukkan bancuhan dengan terus mengacau bancuhan
   - tuang atas kek yang disusun dalam bekas mengikut ketebalan yg anda inginkan. Kalau buat dalam bekas besar, tuang hingga habis dan pastikan ia menutupi kek yg disusun.
e) susun buah diatas layer 2 sebelum ia mengeras. Tekan sedikit buah tersebut.
f) tuang layer 3
  - campurkan 2 kotak serbuk jelly kristal dengan 3 cawan air (jangan cawan besaq...nak selamat buat 2 dl..pastu test dengan sudu dl..tahap pekat dia bila sejuk..klu keras sgt tmbah air..klu dok cair lagi...tpaksa tmbah 1/2 peket lagi serbuk jelly...ok...)
  - masak hingga mendidih
  - tuang terus keatas layer 2
g) masukkan dalam peti sejuk sebelum makan......

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...