..::KaWan-KaWaN::..

Thursday, October 21, 2010

..::Makan Malam Kalut::..

sampai ja umah terus p buka peti ais...tgk apa yg ada...hm....apa yang nak masak yek....ada ikan nyok-nyok, ikkan kembung, ayam n sotong...apa masakan plak yek...hm....xmau mkn ayam arini....

sotong masak masam manis pedas
bahan - bahan

sotong (3 org makan)
bawang putih (tumbuk halus)
bawang merah (tumbuk halus)
1 sudu kecil lada hitam (tumbuk halus)
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
3 tangkal cili padi (kalau nak lagi pedas bleh tambah lg)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos sotong
1 sudu besar minyak utk tumis
gula dan garam secukup rasa
air (ikut kesukaan...kalau nak kuah lebih letak lebih sikit)
daun limau tomyam..(xigt nama apa)

cara buat

mula2 tumis bawang hingga kuning, pastu masukkan semua jenis sos dan sedikit air. Tunggu hingga mendidih. kemudian masukkan sotong. Pastu masukkan cili padi, lada hitam, gula n garam...last skali masukkan daun limau nipis....hmmmm.....dah siap....tutup api....next menu lak....

ikan goreng hangit (hehehehe)
nama ja hangit...tp bukan hangit

bahan-bahan

ikan nyok-nyok
kisar kering semua
-lada hitam
-garam kunyit
-kulit kayu manis
-bawang putih
-bawang merah

cara buat
perapkan ikan dengan bahan yang dikisar selama 15minit
pastu goreng dengan minyak banyak....siap....

bahan yg dikisar huda suka bagi banyak....sbb dia akan rangup dan sedap...nampak ja hitam macam hangit...tapi rasanya.....sendiri cubaaaaa....next menu

ikan kembung singgang simple
bahan-bahan
ikan kembung
kisar
(bawang merah 
bawang putih
halia
kunyit hidup)
daun kunyit
asam keping
garam
gula
(kuantiti terpulang pada anda)

cara buat

rebus semua bahan yang dikisar, bila mendidih masukkan ikan dan masakkkan garam, gula n asam keping....tadddaaaaa.....siap.....bila mendidih bleh tutup dan siap utk dmakan...





yummiiiii

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...