..::KaWan-KaWaN::..

Monday, October 18, 2010

..::MoI TuMiS::..

Moi Tumis
bahan-bahan moi

1 cawan beras (dibasuh)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
ikan bilis (ikut brapa ekor nak masuk...hehehe)
kangkung (asingkan batang n daun)
lobak masin (dipotong dadu)
1 bungkus sup bunjut (xboh xpa)
minyak untuk tumis
garam
serbuk perasa (adik beradik)

bahan - bahan sambal

cili padi
cuka
kicap pekat

Cara buat moi

- tumis bawang putih hingga naik bau, masuk ikan bilis, goreng hingga garing, masukkan sup bunjut (klu nak boh), masukkan air (byk sbb nak buat moi..hehehe)...biar air mendidih..masukkan beras, agak beras kembang sikit masukkan batang kankung dan lobak masin, lepas tu boleh letak garam dan serbuk perasa secukup rasa...kalau masuk garam dulu sebelum lobak masin takut nanti tlebih masin..kemudian tunggu nasi kembang sedikit pastu masukkan daun kangkung dan boleh tutup api..jgn tunggu lama untuk makan....nanti kembang seperiuk moi tu..ok...

Cara buat sambal

potong cili padi kecil-kecil, pastu campur garam, gula, kicap n cuka secukup rasa...klu xboleh makan cuka guna perahan limau nipis...ok...siap....

JOM MAKAN....

3 comments:

  1. ko dah beralih bidang ke huda.nk ganti chef wan.muehehe.selamat berjaya!

    ReplyDelete
  2. da lama tak buat moi..hihi
    sedap kan mkn pnas2 kena pula time hujan ..layan je

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...